Exkurzie 2013/2014

Exkurzia do Rakúska a Nemecka 

 

V dňoch 28. 5. 2.6. 2014 sa 35 študentov nášho gymnázia zúčastnilo poznávacej exkurzie s bohatým programom – trasa Viedeň, Salzburg, Kehlsteinhaus, Mnichov, Neuschwanstein, Wendelstein, ktorú zorganizovali profesorky nemčiny Mikolajová, Tomášová, Šoltésová  v spolupráci s CK.

Jediné, čo nám spočiatku nevychádzalo  na 100 %, bolo počasie. Viedeň sa na nás trocha mračila a sem tam jemne zapršalo, ale naše nadšenie z veľkej prehliadky letného sídla Habsburgovcov – Schönbrunnu (v preklade Krásna studňa)  to neodplavilo.  Po krátkej prehliadke  Viedne so sprievodcom, ktorý nás upozornil na dominanty mesta a malom rozchode pred Stephansdomom, sme opäť nasadli do autobusu, aby sme stihli presun do Soľnohradu, tedaSalzburgu, kde sme mali zabezpečený nocľah v hoteli Oekotel.

Po riadnom vyspatí a výdatných raňajkách vo forme švédskych stolov sme sa s nadšením vybrali  opäť so sprievodcom spoznávať jeho historickú časť – Staré mesto, ktorá je na zozname svetového dedičstva Unesco.  Obdivovali sme záhrady patriace k zámku Mirabell, kostoly, námestia, fontány, Mozartov rodný dom. V čase voľna mnohí z nás podnikli lanovkou cestu na  pevnosť Hohensalzburg, ktorá je jedinou veľkou zachovanou stredovekou pevnosťou a ponúka krásny výhľad na Alpy i mesto a je dominantou Salzburgu. So Salzburgom a Rakúskom sme sa museli rozlúčiť, opäť zaplakalo i nebo a pokračovali sme v ceste do Nemecka na Berchtesgaden – Kehlsteinhaus alebo  Orlie hniezdo, ktoré sa vypína vo výške 1837m  a je odtiaľ krásny výhľad na Alpy. Bol to  dar k 50. narodeninám A. Hitlera, ale  keďže trpel závratm, veľmi si ho neužil, bol tam len párkrát, a tak nebolo počas vojny ani tesne po nej zničené ako iné  Hiterove rezidencie.  Nám sa Alpy veľmi nechceli ukázať, nebola najlepšia viditeľnosť , ale našťastie nám nepršalo. Zážitkom pre mnohých sa stal zvláštny autobus , ktorý nás vyviezol serpentínami až k tunelu a pôvodnému veľkokapacitnému výťahu, s ktorým sme sa dostali na vrchol hory Kehlstein k Orliemu hniezdu. Po prestávke na fotenie a jedenie sme sa vrátili k autobusu a pokračovali v ceste do Mníchova, kde sme sa vo večerných hodinách ubytovali  v hoteli Ibis, v ktorom sme  strávili  2 noci.

Ráno nás Mníchov privítal lepším, teda bezdažďovým počasím a tak sme sa odpočinutí a posilnení výdatnými raňajkami vydali so sprievodcom na jeho prehliadku. Najskôr sme absolvovali okruh autobusom a okruh pešou zónou s výkladom a upozornením na dominanty mesta, námestie Marienplatz, kráľovský palác Residenz, Radnica s Orlojom, Peterskirche, Frauenkirche, bazilika Theatinerkirche. Po organizovanej prehliadke bolo dlhšie osobné voľno, ktoré každý využil podľa toho, čo ho zaujíma. Bola to možnosť aj otestovať si svoje jazykové schopnosti. Vo večerných hodinách sme sa vrátili do hotela. Po krátkej noci, museli sme si privstať, zbaliť veci, odovzdať karty od izieb, vyzdvihnúť raňajkový balíček a nasadnúť do autobusu a cestovať smerom k rozprávkovému zámku z 19. storočia –  zámku Neuschwanstein (Nový labutí kameň), ktorý patrí k najnavštevovanejším miestam v Nemecku. Na skalnatom vrchu v bavorských Alpách ho dal postaviť duševne chorý bavorský kráľ Ľudovít II.

Po prehliadke zámku a fotení z mostu Marienbrűcke, odkiaľ je najkrajší výhľad, sme sa vybrali k autobusu. Čakal nás presun k poslednému cieľu, (ktorý ako bonus vybavila p.p. Šoltésová) tým bol Wendelstein – 1838m vysoký vrch v bavorských Alpách, na ktorom sa nachádza hvezdáreň, observatórium aj vysielač. Počasie nám prialo a tak bol presun na vrchol kabínkovou lanovkou skutočným zážitkom. Viditeľnosť z vrchola bola užasná a videli sme nielen bavorské Alpy, ale aj vyššie, ešte zasnežené končiare rakúskych Álp. Po prestávke na fotenie, obdržaní balíčkov s občerstvením a návštevy najvyššie položenej kaplnky sme sa zubačkou presunuli inou cestou na parkovisko k nášmu autobusu. Tým sa program našej exkurzie zavŕšil, čakala nás už len bezpečná cesta domov, ktorú sme si spríjemnili pozeraním filmom a pospávaním.