Partnerstvo 2015/2016

Aj tento rok sa konal výmenný pobyt s našou partnerskou školou Carl-Duisberg Gymnasium vo Wuppertale.  Celý výlet sa začal v pondelok 14. septembra na parkovisku pred Hotelovou Akadémiou, kde už na nás o 17:30 čakal autobus. Spolu nás bolo 29 žiakov a pod dozorom nás mali p. prof. Šoltésová a p. prof. Molnárová.

Cesta trvala 22 hodín, no určite to stálo zato!

Hneď, ako sme prešli rakúsko-nemeckú hranicu, sme už boli ako na ihlách. Síce sme sa miestami obávali, či už konverzácie alebo nového prostredia, no to k tomu patrí.

Zo začiatku to bolo trochu namáhavé, no čím viac času sme s Nemcami strávili, tým rýchlejšie sme si osvojili ich jazyk a všetky, či už drobné alebo veľké obavy sa pomaly vytratili. Sem-tam sme sa aj niečo nové naučili.

Prvý bod programu bola návšteva ich školy. Každý šiel so svojim partnerom na vyučovanie podľa ich riadneho rozvrhu. Neskôr nás v jedálni privítal aj zástupca riaditeľky.

Škola je veľmi pekná a obrovská. Má až 3 telocvične a vlastnú knižnicu plnú zaujímavých kníh známych po celom svete.

Vo štvrtok sme sa vybrali do Kolína, kde sme si užili nádherný pohľad na panorámu a most. Neskôr sme navštívili Kolínsky Dóm, niektorí sme aj zapálili sviečku a nakoniec sme si spolu urobili jednu obrovskú fotku pred jeho bránou.  Je to jednoznačne nádherné mesto plné múzeí a galérii.

Na ďalší deň bola naplánovaná návšteva jaskyne „Kluterthöhle“. Aby sme ňou mohli prejsť, potrebovali sme sa na aj dobre vystrojiť. Nesmela chýbať pevná obuv, staré oblečenie, baterka a prilba. Zo začiatku to vyzeralo byť jednoduché, no neskôr sme sa niektorými otvormi museli doslova preplaziť. I keď do istých častí jaskyne by sa človek na prvý pohľad bál vojsť, my sme to zvládli bez väčších problémov.

Nasledoval víkend, kde práve nemecká rodinka vymýšľala program pre každého z nás. Niektorí šli do Haribo, kde ponachádzali sladkosti od výmyslu sveta, ďalší šli na nákupy a iní dali prednosť futbalu. Každý z nás zažil niečo iné, no všetci sme si to poriadne užili.

V pondelok ráno sme mali na programe ZOO Wuppertal. Keď sme tam dorazili, naše prvé kroky viedli do miestnosti, v ktorej máva ich p. profesorka so žiakmi hodiny a neskôr nám ukázala aj hada, s ktorým sa tí odvážnejší mohli aj odfotiť. Potom sme sa presunuli ku slonom, ktorých sme sa mohli aj dotknúť. Keď naša VIP prehliadka skončila, všetci sme mali menší rozchod na prezretie celej zoologickej záhrady.

Ďalším bodom programu bol Phantasialand. Na tento deň sa tešili mnohí z nás. Síce nám prvé hodiny dosť pršalo, no nás nič nezastavilo. Medzi najlepšie atrakcie určite patrí Mystery Castle, v ktorom sme zažili voľný pád z výšky 65m, húsenkové dráhy Colorado Adventures a Black Mamba. Zaujímavými atrakciami sú tiež aj Das verrückte Hotel Tartüff, River Quest a 4D Race for Atlantis.

Na ďalšie ráno sme sa vybrali na hrad Schloss Burg. Cestou sme sa mohli kochať aj najvyšším železničným mostom v Nemecku. Prechádzku sme zvládli ľavou zadnou, aj keď nám počasie veľmi neprialo. Aby sme sa mohli dostať až na hrad, museli sme sa hore vyviezť lanovkou. Keď sme vošli do nádvoria, dali sme si menšiu prestávku na jedlo a pokračovali sme ďalej. Interiér Schloss Burgu sme si prešli síce bez sprievodcu, ale to nám vôbec neprekážalo. Bolo úžasné vidieť, aké predmety ľudia v tej dobe používali, a ako celkovo žili.

Ani sme sa nenazdali a prišiel deň nášho odchodu. Museli sme opustiť nielen Wuppertal, ale aj nových priateľov, ktorých sme vďaka tomuto výletu získali. Všetci sme sa vyobjímali, poďakovali sa rodinám za všetko čo pre nás za tých 10 dní urobili a sem-tam padli aj slzy. No čas letí a onedlho sa stretneme opäť, ale u nás v Košiciach.

Natália Koščová, 2. NB