Akcie 2014/2015

Deň Európy

Dňa 5.5.2015 sa naša škola podieľala na podujatí  „Deň Európy“ prezentáciou školy a hlavne bilingválnych sekcií, predovšetkým  nemeckej, ktorá má na našej škole dlhú,  takmer 25 ročnú tradíciu.

Okrem propagačného stánku v podzemí  Archeologického múzea sme sa predviedli aj krátkym kultúrnym programom na pódiu pri Dolnej bráne.  Naše vystúpenie  bolo naplánované až  na záver  celého programu, ktorý prebiehal od 9.00 hodiny a v ktorom sa predviedli  takmer všetky bilingválne gymnáziá.

Po dlhom čakaní a sledovaní konkurenčných vystúpeni  približne o 12-tej hodine nás uviedol moderátor celej akcie. Slova sa ujali naši  už ostrieľaní  študenti  4. A Dominika Jaszaiová a Adam Ševčovič, ktorí po vlaňajších skúsenostiach podali profesionálny výkon. Začali sme naozaj veľkolepou  Beethovenovou  skladbou so Schillerovým textom An die Freude, (Óda na radosť ) ktorú v nemeckom jazyku zaspievala Patrícia Sukeniková 2.NB za pomoci kamarátky zo zboru.

Bilingvalisti v divadle

Vo štvrtok 19. marca 2015 o 19.00 hod. sa v Bábkovom divadle v Košiciach uskutočnilo divadelné predstavenie, ktoré naštudovalo a predviedlo Študentské divadlo pri Katedre germanistiky na Filozofickej fakulte UPJŠ v Košiciach pod vedením Mag. Jana Königa. Žiaci prvej a druhej nemeckej bilngválnej triedy (1.NB, 2.NB) si komédiu Egona Erwina Kischa a Jaroslava Haška Die Reise der Lanna 8 v podaní študentov germanistiky so záujmom pozreli, ocenili humorné situácie plné satiry a výkony hercov odmenili nadšeným potleskom. Žiakov na predstavení sprevádzali ich učitelia nemeckého jazyka Nataša Mikolajová, Tatiana Šoltésová a nemecký lektor Remmer de Boer.

Nemčina – faktor úspešnosti na profesijnej životnej ceste

1.Deň iniciatívy za nemecký jazyk

 Nedostatok odborníkov, menej vyučovania nemčiny na základných školách, motivácia k učeniu nemčiny orientovaná na prax, vyššie profesijné šance pre mladých ľudí    so znalosťami nemčiny – to sú najdôležitejšie témy, ktoré boli predostreté na workshope, ktorý zorganizovalo nemecké bilingválne gymnázium Opatovská cesta 7 v Košiciach v piatok , 13.februára 2015.

Ako hostia boli pozvaní zástupcovia firiem z nemecky hovoriacich krajín:

-člen predstavenstva nemeckého energetického podniku Lechwerke v Augsburgu Norbert Schürmann,

-finančná riaditeľka Východoslovenskej energetiky (VSE) v Košiciach Diana Custodis,

-personálna riaditeľka VSE Markéta Hritz,

-konateľ Kuenz-SK v Kechneci Hynek Weiss,

-oblastný riaditeľ Stavebnej sporiteľne PSS v Košiciach Marek Darida,

-teamleader z T-Systems v Košiciach Peter Výrostko.

Vo svojich impulzných prednáškach poukázali hostia na význam vzdelania, ako aj užšej spolupráce medzi školami a priemyselnými firmami, ale uviedli  aj  príklady úspešne prebiehajúcej kooperácie. Na základe vlastných príbehov hovorili o tom, ako im znalosti nemeckého jazyka pomohli v práci. Žiaci gymnázia Opatovská cesta 7 prezentovali svoju študentskú spoločnosť, ktorú založili na škole a v ktorej sa učia podnikateľskému mysleniu a správaniu. V následnej pódiovej diskusii mohli účastníci workshopu, medzi ktorými boli učitelia a žiaci základných škôl, žiaci hostiteľského gymnázia, nemeckí lektori a externí záujemcovia, jednotlivé témy hlbšie rozobrať.

Žiaci prejavili záujem o materiály, ktorými sa krátko prezentoval Karpatskonemecký spolok a aj takouto formou vyjadril podporu všetkým nemeckým aktivitám.

S veľkou radosťou prevzala riaditeľka gymnázia Opatovská cesta 7 v Košiciach Lenka Hézselyová dar od firmy Lechwerke, ktorý priniesol pán Schürmann: kufrík s rôznymi pomôckami pre zaujímavé a praktické vyučovanie fyziky v hodnote 700,- EUR.

Aby zostali výsledky a závery aktuálne a ďalej sa rozširovali, chcelo by gymnázium Opatovská cesta 7 v Košiciach vytvoriť podporné združenie a na budúcich dňoch iniciatívy realizovať ďalšie príspevky na udržiavanie spolupráce s firmami a pre motiváciu žiakov učiť sa nemecký jazyk. Pretože jeden z výsledkov vydareného podujatia môže byť formulovaný známou vetou: Englisch ist ein Muss, doch Deusch ist und bleibt ein Plus! – čo vo voľnom preklade znamená, že angličtina je v dnešnej dobe nevyhnutnosťou, ale nemčina je a zostáva plusom!